logo

Steak s grilovanou zeleninou a šampiňónmi

Chutná pochúťka pre milovníkov steaku. Základom je kvalitná sviečková a správny postup prípravy...

Steak so zeleninou

Suroviny
pravá sviečková
šampiňóny
paprika kapia
cesnak
olivový olej
čierne korenie
soľ

Postup prípravy
Pravú sviečkovú nakrájame na plátky o hrúbke cca 3 cm. Jemne naolejujeme a osolíme. Prudko opečieme najprv z jednej strany. Po 3 až 5 minútach otočíme a natrieme zmesou olivového oleja a popučeného cesnaku. Potom posypeme čerstvo namletym čiernym korením. Robíme to preto tak, aby nám cesnak nezhorkol. Po ďalsích 3 až 5 minútach sú steaky prepečené na úroveň médium. Odložíme ich na vedlajšiu panvicu a prikryjeme aby dozreli. Podávame s čerstvo grilovanou zeleninou (napr. paprika kapia) a šampiňónmi.

Nutričné poznámky 

Paprika – patrí do čeľade ľuľkovitých (Solanaceae). Zahŕňa viac ako 50 druhov. Plody sa líšia tvarom, farbou aj chuťou.
Plody obsahujú veľké množstvo vitamínu C (100 – 300 mg/100 g dužiny). Vitamíny skupiny B, alkaloid kapsaicín zodpovedný za pikantnú chuť, karotenoidy, kumaríny, silice.
Paprika pôsobí v prevencii kardiovaskulárnych chorôb a ateroskleróze. Podporuje chuť do jedla. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočných štiav.

Šampiňóny – chutné a zdravé huby. Obsahujú beta-glukány a ďalšie polysacharidy. Vyznačujú sa protinádorovými účinkami, znižujú hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, ergosterol, draslík, fosfor, horčík a vápnik.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.