logo

Výživa pohľadom tradičnej čínskej dietetiky

Ako sa na výživu pozerá tradičná čínska medicína? Aké parametre zohľadňuje? Aké sú rozdiely pri tvorbe jedálnička z pohľadu modernej a tradičnej čínskej dietetiky?

tradičná čínska dietetika

Ako sa na výživu pozerá tradičná čínska medicína? Aké parametre zohľadňuje? Aké sú rozdiely pri tvorbe jedálnička z pohľadu modernej a tradičnej čínskej dietetiky?

Dnes už nikto nepochybuje že správna výživa patrí k základným pilierom pevného zdravia a že výživa zohráva rozhodujúcu úlohu v prevencii mnohých ochorení.

Z pohľadu modernej dietológie hodnotíme potraviny na základe obsahu jednotlivých makronutrientov (sacharidy, tuky, bielkoviny), kalorickej hodnoty, obsahu vitamínov, minerálov a podobne.

V tradičnej čínskej dietetike sa však potraviny hodnotia aj na základe ich energetických vlastností a toho, ako tieto vlastnosti dokážu ovplyvniť ľudský organizmus.

Základom dobrého zdravia podľa tradičnej čínskej medicíny je rovnováha Yin a Yang. To znamená celkovú vyváženosť organizmu z pohľadu výživy, pohybovej aktivity aj psychiky. Každý z nás má však konštitučne sklon buď k nadbytku, alebo nedostatku Yangu, alebo Yinu. Nadbytok Yangu (celkový, alebo relatívny) znamená že v organizme prevláda jangova energia - pocit tepla, rýchle pohyby, zvučný hlas, extrovert, vyšší tlak a podobne. Nedostatok Yinu je spojený so suchosťou – suché sliznice, suché oči, tinitus, suchý dráždivý kašeľ a pod. Ak organizmus konštitučne smeruje skôr k vlhku a chladu prejavuje sa to ako nedostatok energie, pomalý metabolizmus, zimomravosť a podobne. Tradičná čínska dietetika zohľadňuje tieto parametre a odporúča na ich vyváženie okrem bylín aj vhodné potraviny.

Potraviny podobne ako bylinky sú v tradičnej čínskej medicíne rozdelené podľa ich energetických účinkov na zahrievajúce, ochladzujúce a neutrálne. Základom výživy by mali byť vždy neutrálne, teplé a osviežujúce potraviny. Tento základ je potom podľa potreby dopĺňaný o ohrievajúce, alebo ochladzujúce potraviny a byliny.

Neutrálne potraviny majú jemnú sladkastú chuť a silný vyživujúci potenciál. Patria sem obiloviny, zelenina obsahujúca škrob, hovädzie, kuracie, bravčové mäso, strukoviny. Dodávajú energiu „Qi“ a harmonizujú organizmus.

Zvýšený prísun ohrievajúcich potravín sa odporúča pri nedostatku Yangu a tiež v zimnom období. Výborné sú napríklad zeleninové polievky, alebo mäsové vývary. Užívanie silných, ostrých korenín by malo byť uvážlivé hlavne u ľudí s nadbytkom Yangu, alebo u ľudí v „nedostatku“. K ostrým zahrievajúcim potravinám patrí napr. zázvor, pikantné papričky, čierne korenie, cesnak...

Osviežujúce potraviny podporujú tvorbu krvi a Yinu. K osviežujúcim potravinám patrí väčšina zeleniny, ovocia a listových šalátov. Aj zeleninu je však vhodné hlavne v zimnom období konzumovať tepelne upravenú.

Tak ako silne ohrievajúce, tak aj silne ochladzujúce potraviny by nemali tvoriť veľkú časť jedálnička a pri ich konzumácii by mala byť zohľadnená prirodzená konštitúcia organizmu. Potraviny ktoré prospievajú horkokrvné temperamentnému jedincovi nebudú vhodné pre človeka ktorý je zimomravý s nízkou fyzickou aktivitou a s nedostatkom energie. K ochladzujúcim potravinám patria napr. citrusové ovocie, jogurty, šalátové uhorky, červený melón, kiwi, atď.

Potraviny môžu mať ochladzujúce účinky, alebo môžu zahriať, môžu vysušiť, alebo priniesť do organizmu vlhkosť. Dôležité je tieto účinky vhodne vyvážiť. Tradičná čínska medicína teda nehodnotí len hmotnosť, BMI, alebo pomer svalovej a tukovej hmoty. Zohľadňuje aj ďalšie parametre získané na základe vstupnej diagnostiky a potom tieto parametre citlivo vyvažuje vhodnými potravinami a ak je to potrebné tak aj bylinnými receptúrami a akupunktúrou.

Ak Vás zaujíma problematika tradičnej čínskej dietetiky a bylinných receptúr kontaktujte nás prostredníctvom kontaktného formulára, e-mailom, alebo prostredníctvom ONLINE PORADNE.


Literatúra:

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika, 2016

Manuela Heider de Jahnsen: Čínska medicína, prevence a léčení stravou, Fontána, 2009

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.