logo

Vegetariánska čína

Radi si pochutnáte na špecialitách čínskej kuchyne? Preferujete vegetariánsku stravu? Vyskúšajte tento recept...

vegetariánska čína

Použité suroviny

-        karfiol

-        čerstvá červená paprika

-        mrazené fazuľové lusky

-        cibuľa  - 1 stredná veľkosť

-        cesnak - 2 strúčiky

-        cukor  - 1 čajová lyžička

-        ryžový ocot alebo biely vínny ocot 1 polievková lyžica

-        ghee

 

Omáčka

-        svetlá sójová omáčka - 4 lyžice

-        chilli pasta - srirarcha – 1 lyžica

-        sezamová olej ½ čajovej lyžičky

-        ústricová omáčka - 2 lyžice

-        ryžový ocot - môžeme nahradiť bielym vínnym octom 1 lyžica

-        nastrúhaný čerstvý zázvor cca 3 cm

-        zeleninový vývar 1 dcl

-        škrob

 

Postup prípravy

Karfiol rozdelený na floretky poukladáme na plech a necháme v trúbe piecť cca 20 minút na 200 C. Pečením karfiolu docielime schopnost vstrebania omáčky. Pokiaľ by sme pripravovali karfiol čerstvý alebo uvarený, nevsiakne omáčku a nebude mať tak výraznú chuť.

Na ghee oresstujeme cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky a cesnak nakrájaný na plátky. Až trochu zmäkne, pridáme cukor, skaramelizujeme a pridáme ocot. Necháme dusiť na veľmi  miernom ohni cca 5 minút.  Do takto pripravenej cibule prilejeme omáčku, miešame až omáčka začne hustnúť, nakoniec pridáme upečený karfiol, červenú papriku nakrájanú na plátky a rozmrazené fazuľové lusky. Všetko premiešame, necháme prehrievať cca 2 minúty až sa tekutina zredukuje.
Podávame s ryžou, posypeme sezamovými semienkami.

Príprava omáčky

Zmiešame sójovú a ústricovú omáčku, sezamový olej, chilli pastu, ocot, nastrúhaný zázvor a zeleninový vývar. Pridáme cca lyžicu škrobu a dôkladne ho v omáčkovej zmesi rozmiešame.

Ak sa nám bude zdať omáčková zmes kyslá, môžeme pridať med alebo javorový sirup podľa chuti.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.