logo

Bylinné zmesi tradičnej čínskej medicíny a ich formy

Bylinky tradičnej čínskej medicíny vo forme odvaru, san, wan, pian... O aké formy spracovania bylín sa jedná a ako sa v tom vyznať?

bylinky tradičnej čínskej medicíny

Pozitívne účinky byliniek a ich vzájomné kombinácie sú známe už tisíce rokov. Pri ich zbere a spracovávaní platia určité zásady, ktoré je potrebné dodržiavať.

Nadzemné časti rastliniek (vňať) sa zbierajú obvykle pred rozkvitnutím, niekedy aj počas kvitnutia. Dôležité je, aby stonky a listy boli svieže a plné sily.

Kvety sa obvykle zbierajú v období plného rozkvetu.

Plody a semená väčšinou po dozretí. Korene a podzemky sa vyberajú buď skoro na jar pokiaľ ešte rastlinka nevyklíčila, alebo neskoro na jeseň keď už nadzemné časti rastliny uvädli.

Tradičná čínska farmakológia využíva rôzne kombinácie bylín a ich úprav s cieľom zmierniť, pozmeniť, alebo naopak zvýšiť účinnosť bylín a ich výťažkov. Používajú sa napr. rôzne druhy praženia, opekanie s rôznymi prídavnými látkami (napr. ocot, med, alkohol), varenie, zápar, klíčenie, fermentácia a podobne.

Rôzne sú tiež formy aplikácie bylínných výťažkov.

Základnou formou je odvar (tang). Táto forma je u väčšiny bylín najúčinnejšia, pretože varením sa najlepšie uvolňujú účinné látky. Obvykle sa varia dva krát a pijú sa dvakrát denne.

Ďalšie formy aplikácie účinných látok predstavuje prášok (san). Získava sa drvením, alebo mletím rastlín.

Granulovaný prášok sa získava už modernými technologickými postupmi pri ktorých sa výťažky z rastlín koncentrujú a usušia do malých granulí.

Guličky (wan) sa vyrábajú tak, že sa daná zmes bylín uvarí a odvar sa následne súší až do podoby pasty z ktorej sa potom formujú malé guličky. 
V našom eshope nájdete širokú ponuky bylinných zmesí tradičnej čínskej medicíny v podobe guličiek (wan).

Tablety (pian) sa vyrábajú z granulí.

Kapsule sú v dnešnej dobe veľmi často využívanou formou aplikácie liečiv. Najčastejšie sa jedná o želatínové kapsule.

Medzi ďalšie obľúbené formy aplikácie patrí sirup, liehový extrakt, maste a náplaste.

 

Ak Vás zaujíma problematika tradičných čínskych bylinných receptúr a chceli by ste podrobnejšie informácie kontaktujte nás prostredníctvom kontaktného formulára, e-mailom, alebo prostredníctvom ONLINE PORADNE.

 

 

Literatúra:

Ando, V.: Farmakologie klasiké čínske medicíny. SVÍTÁNÍ. 2007. ISBN 978-80-86198-47-7.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.