logo

Zlatovka previslá – nielen ako okrasný ker…

Zlatovka previslá / Forsythia suspenza / je známa hlavne ako okrasná drevina. Možno menej známa informácia je, že zlatovka previslá sa používa aj ako liečivá rastlina...

Forsythia - Zlatovka

Zlatovka previslá / Forsythia suspenza / je známa hlavne ako okrasná drevina našich záhrad a parkov. Pochádza z Číny a do Európy sa dostala v polovici 19. storočia. Jedná sa o opadavý krík, dorastajúci do výšky 2-4 metrov. Kvitne skoro na jar krásnymi zlatožltými kvietkami a je často obľúbenou ozdobou Veľkonočných dekorácií. Pre pestovanie v záhradách a parkoch bolo vyšľachtených niekoľko odrôd.

Možno pre niekoho je menej známa informácia, že zlatovka previslá sa používa aj ako liečivá rastlina. Bohatú tradíciu má ako súčasť bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny. Patrí dokonca medzi najdôležitejšie základné rastliny používané po stáročia v tradičnej čínskej fytoterapii. Používajú sa plody (Lian Qiao), ktoré sa zberajú na jeseň. Tradičná čínska farmakológia používa plody nezrelé aj zrelé. V období pred jesennou rovnodennosťou sa zberajú plody zelené, ktoré sú označované (Qing), neskôr v období prvých mrazov sa zberajú plody úplne zrelé (Huang).

Z pohľadu moderných poznatkov sa spomínajú protizápalové, antibiotické a antiparazitické účinky. Môže byť nápomocná pri problémoch s močením, môže prispieť k zlepšeniu funkčnosti krvných kapilár.

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny má Lian Qiao tropizmus k dráhe pľúc, srdca a žlčníka. Povedané slovami tradičnej čínskej medicíny „prečisťuje horúčosť, vylučuje toxín, vyťahuje hnis“.

Zlatovka je často označovaná termínom „zlatý dážď“. Toto označenie ale patrí aj drevine s názvom štedrec ovisnutý / Laburnum anagyroides /. Na Slovensku sa pestuje v parkoch aj záhradách. Pozor - celá rastlina štedrovca ovisnutého je jedovatá!

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu (a-i) 1.díl. Nakladatelství Start Benešov / rok 2010 / ISBN: 978-80-86231-48-8.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.