logo

Porridge bowl (Ovsená kaša)

Ovsené vločky sú skvelým zdrojom vlákniny, obsahujú beta-glukány, vitamíny skupiny B, prospešné minerály a protizápalový avenantramid.

Ovsená kaša

Suroviny:
ovsené vločky
mlieko, alebo jeho rastlinná náhrada v podobe napr. mandľového, alebo ryžového mlieka
ovocie podľa chuti
semienka (chia, konopné)
arašidové maslo
med, alebo javorový sirup
mäta

Postup prípravy:
Ovsené vločky – približne 5 hrstí zaliať mliekom (mlieko je možné nahradiť rastlinnou variantou) a nechať cca 10 minút postáť.
Potom pridať štipku soli a variť približne 2 minúty. Predtým nakrájať ľubovoľné ovocie podľa chuti. Kašu servírujeme v hlbokom tanieri, alebo miske. Ozdobíme ovocím, orieškami, chia, alebo konopnými semienkami, kokosom, škoricou. Kašu je možné dosladiť medom, alebo javorovým sirupom. Na dochutenie pridáme arašidové maslo ktoré jej dodá jedinečnú chuť. Na záver môžeme pridať mätu.

Nutričné poznámky:
Ovsené vločky patria medzi najzdravšie obiloviny. Vyrábajú sa lisovaním naparených celých ovsených zŕn. Sú skvelým zdrojom vlákniny (rozpustnej aj nerozpustnej v pomere približne 1 :1).

Polysacharidy prítomné v ovse sú zdrojom beta – glukánov, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém v boji proti infekciám, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a tým znižovať riziko srdcovo-cievnych chorôb. Ovsené vločky sa vyznačujú nízkym glykemickým indexom preto sú vhodné pri redukčných diétach aj pre ľudí trpiacich diabetom.

Ovos je významným zdrojom bielkovín. Neobsahuje však všetky esenciálne aminokyseliny, preto v tomto prípade hovoríme o neplnohodnotných bielkovinách. Esenciálne aminokyseliny sú také, ktoré si organizmus nedokáže sám vyrobiť a musí ich získavať formou stravy. Ovsené vločky sú zdrojom vitamínov skupiny B, minerálov fosforu, draslíka, selénu, mangánu.

Ovsené vločky sú tiež zdrojom avenantramidu so silnými antioxiadačnými a protizápalovými účinkami.

Upozornenie: ovos patrí k obilovinám obsahujúcim lepok. Je nevhodný pre ľudí trpiacich intoleranciou lepku, alebo celiakiou.

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.