logo

O čínskej medicíne

Tradičná čínska medicína, tak ako ju poznáme dnes predstavuje precízne prepracovaný terapeutický systém ktorý je postavený na pevných základoch v podobe fytoterapie, akupunktúry (akupresúry), dietetiky, masážach tuina a liečebnom cvičení Qi Gong.

Tradičná čínska medicína-byliny

Tradičná čínska medicína, tak ako ju poznáme dnes predstavuje precízne prepracovaný terapeutický systém, ktorý je postavený na pevných základoch v podobe FYTOTERAPIE, AKUPUNKTÚRY/ AKUPRESÚRY, DIETETIKY, masážach TUINA a liečebnom cvičení QI GONG.

História čínskej medicíny sa začala písať pred približne 5000 rokmi. Špecifické metódy diagnostiky a liečby sa zachovali až dodnes, sú stále aktuálne a ich účinnosť postupne uznávaná aj modernou vedou.

Filozofia tohto liečebného systému je založená na princípe rovnováhy vyjadrenej teóriou Yin a Yang. Ľudský organizmus je tu vnímaný ako jeden celok a základom je učenie ktoré hovorí, že pre zdravie človeka je nevyhnutné, aby bol organizmus v rovnováhe. Rovnováha predstavuje základnú podmienku pre optimálne fungovanie organizmu. Každé odchýlenie od tohto stavu môže viesť k zdravotným problémom.

Tradičná čínska medicína má svoje nezastupiteľné miesto predovšetkým v prevencii. Úlohou prevencie je chorobám predchádzať. Ak už ochorenie vzniklo je dôležité zabrániť aby došlo k zhoršeniu. Aj v týchto prípadoch môže byť tradičná čínska medicína významným pomocníkom. Princípom je terapia vedúca k obnove vnútornej harmónie organizmu.

Tradičná čínska medicína neponúka „zázračné recepty ktoré ako mávnutím čarovného prútika vyriešia dlhoročné zdravotné problémy“, ale svojou prepracovanosťou dokáže byť významným pomocníkom hlavne v prevencii a podpornej terapii.

 

„Obdivuhodné je majstrovstvo starovekých bylinkárov a lekárov, pretože položili základy modernej farmakológie a nie menej obdivuhodné sú úspechy moderných vedcov, ktorí potvrdzujú a naďalej rozvíjajú tieto znalosti pre ďalšie generácie.“

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.